Μετακίνηση καθηγητών Γαλλία, ERASMUS+

Εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Μούδρου επισκέφτηκαν τη Γαλλία (πόλη Pezenas) στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+/ Δράση ΚΑ2 με τίτλο: «Μια αναδρομική ματιά στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο από την οπτική γωνία της περιοχής μας» (A retrospective look at World War I from a regional point of view). Από την 1η έως τις 10η Απριλίου η υπεύθυνη του προγράμματος Αναστασία Ζώη και οι καθηγήτριες Θεοδώρα Μπούκαρη και Τριανταφυλλιά Βράνα συμμετείχαν στη συνάντηση εκπαιδευτικών (Teachers’ meeting) με σκοπό τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν στην πορεία του έργου.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση της έως τώρα εξέλιξης του έργου και συζητήθηκαν οικονομικά και διαδικαστικά ζητήματα και επιλύθηκαν δυσκολίες μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και καλής διάθεσης. Κεντρικό θέμα ήταν η οργάνωση της επόμενης συνάντησης μαθητών και εκπαιδευτικών που θα λάβει χώρα στη Λήμνο από 9 έως 13 Μαΐου οπότε και μια μεγάλη αποστολή από 35 μαθητές και 10 καθηγητές από τα σχολεία της Γερμανίας, της Ταϊτής, της νήσου Reunion, της Ουγγαρίας και της Τουρκίας θα επισκεφτούν το νησί μας. Η αποστολή του 1ου ΕΠΑΛ Μούδρου παρουσίασε αναλυτικό πρόγραμμα όλων των δράσεων, εκδηλώσεων και λοιπών θεμάτων αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση. Απάντησε σε απορίες και με χαρά διαπίστωσε ότι όλες οι αποστολές των άλλων χωρών ανυπομονούν για το ταξίδι τους στη Λήμνο.

Τους εκπαιδευτικούς όλων των χωρών υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος και μέλη της τοπικής κοινωνίας στο δημαρχείο όπου και υπάρχει έκθεση ενθυμίων του πολέμου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε εκκλησίες, τόπους ιστορικού ενδιαφέροντος, σε μουσεία και σε εκθέσεις ενθυμημάτων και φωτογραφιών του Α παγκοσμίου πολέμου. Οι ξεναγήσεις και οι ομιλίες έγιναν από εκπαιδευτικούς ιστορίας της περιοχής και από ιστορικούς ερευνητές. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εμπλοκή της Γαλλίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και πιο συγκεκριμένα της Νότιας Γαλλίας, περιοχή Languedoc. Πολλοί πολίτες της περιοχής έχασαν τη ζωή τους στο Δυτικό Μέτωπο αλλά και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές συμμετέχοντας στις εκστρατείες των συμμάχων της Αντάντ (Entente = συνεννόηση στα γαλλικά). Ίσως κάποιοι από αυτούς να έχουν πολεμήσει και στα Δαρδανέλια συμμετέχοντας στο συμμαχικό στόλο και στρατό. Κατά την επίσκεψη στο νεκροταφείο και στο μνημείο πεσόντων του Α Παγκοσμίου Πολέμου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη τους. Ιδιαιτέρως συγκινητικές ήταν οι αφηγήσεις των ιστοριών νεαρών στρατιωτών της περιοχής που έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ενώ ετάφησαν εκεί οι οικογένειες τους αναζήτησαν τις σωρούς τους ώστε να ταφούν στον τόπο τους. Η ιστορία δεν γράφεται μόνο με χρονολογίες, επίσημα γεγονότα και αποτελέσματα, η ιστορία γράφεται και με τις προσωπικές ιστορίες απλών ανθρώπων. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι ακριβώς αυτός, να εξετάσει ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός δίνοντας έμφαση στην τοπική ιστορία.

Στα πλαίσια της συνάντησης των εκπαιδευτικών στη Γαλλία δόθηκε μια πολύ καλή ευκαιρία να εξεταστεί ο ρόλος των γυναικών της περιοχής κατά τη διάρκεια του πολέμου, βασικό θέμα του προγράμματος. ?Όταν οι άντρες στρατολογήθηκαν, εκείνες παρέμειναν στα μετόπισθεν και αναγκάσθηκαν να εργαστούν στα εργοστάσια της περιοχής, όπως στο εργοστάσιο υφασμάτων στην περιοχή Villeneuvete το οποίο επισκέφτηκε η αποστολή. Ταυτόχρονα όμως αυτό το γεγονός αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την χειραφέτηση των γυναικών και την ενεργό συμμετοχή τους στον κοινωνικό στίβο. Με την επιστροφή των αντρών από τα πεδία των μαχών όμως έχασαν τις θέσεις εργασίας που είχαν και είτε επέστρεψαν σε κατώτερες θέσεις εργασίας είτε περιορίστηκαν στα οικιακά. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το εργοστάσιο στη Villeneuvete , διάσημο για την ποιότητα των υφασμάτων του προπολεμικά, στην περίοδο του πολέμου είχε αναλάβει να καλύπτει τις ανάγκες του στρατού, όπως στολές, κουβέρτες κτλ.

Η περιοχή επλήγη από την ισπανική γρίπη η οποία εκδηλώθηκε το 1918, μεταδόθηκε γρήγορα και επεκτάθηκε σε όλη την υφήλιο καθώς μετακινούνταν τα στρατεύματα. Το αποτέλεσμά της ήταν οι νεκροί να ανέλθουν σε πάνω από τα είκοσι εκατομμύρια, αριθμός μεγαλύτερος από τα θύματα του ίδιου το Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Στην περιοχή της Γαλλίας που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση υπήρξε χωριό όπου δεν επιβίωσε από τη γρίπη ούτε ένας κάτοικος.

Οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Μούδρου επέστρεψαν στη Λήμνο με εικόνες και γνώσεις ανεκτίμητες τις οποίες θα μοιραστούν με τους μαθητές και τους συναδέλφους τους.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *