Δεύτερη συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών – Bayramic Τουρκία

Από 12 έως 19 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑ.Λ Μούδρου στην Τουρκία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/ Δράση ΚΑ2 με τίτλο: «Μια αναδρομική ματιά στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο από την οπτική γωνία της περιοχής μας» (A retrospective look at World War I from a regional point of view). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Bayramic της Τουρκίας, 70χλμ. ΝΑ του Τσανάκαλε.

Η ομάδα που εκπροσώπησε το ΕΠΑ.Λ Μούδρου αποτελούνταν από τους 4 εκπαιδευτικούς: Πορφύρη Χαράλαμπο, Πανταζή Γιώργο, Ζώη Αναστασία, Μπούκαρη Θεοδώρα, τους 9 μαθητές: Βλάττα Λαμπρινό Ραφαήλ, Δήμου Πλαφά Δημοσθένη, Τσόμπανο Γιάννη, Κεχαγιά Δημήτρη, Μαριάννα Τσάκωνα, Χαβιά Σταυρούλα, Κουκούμη Καίτη, Τσαταλμπάση Αθηνά και Μπονέλλη καθώς και τον υπεύθυνο παιδαγωγικών θεμάτων του σχολείου μας Σχολικό Σύμβουλο Χρήστο Χατζηλία. Το ταξίδι του σχολείου μας στη γειτονική Τουρκία έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα συμμετεχόντων να δουν από κοντά περιοχές της χώρας αυτής συνδεδεμένες με τη δική μας Νεότερη Ιστορία. Η περιήγηση στη χερσόνησο της Καλλίπολης έφερε στο νου μας τις μάχες που δόθηκαν εκεί, οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με το νησί μας, τη Λήμνο. Η επίσκεψη στην περιοχή Άσσος, παλιά ελληνική αποικία, η παρουσία αρχαίων μνημείων (ναός Αθηνάς) επιβεβαίωσε την επιρροή της Ελλάδας και την εξάπλωση του πολιτισμού μας στα παράλια της Μ. Ασίας. Παράλληλα συμμετείχαμε σε πολλές δραστηριότητες, όπως ομαδικά παιχνίδια, ομάδες εργασίας, παρουσιάσεις και πραγματοποιήσαμε επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο της Θάλασσας στο Τσανάκαλε, σε ναρκοθετικό πολεμικό πλοίο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και πεζοπορία στην περιοχή Ayasma στο όρος Ίδη όπου υπάρχει αρχαίο λατομείο μαρμάρου. Φιλοξενηθήκαμε σε σπίτια Τούρκων μαθητών και εκπαιδευτικών και έτσι είχαμε την δυνατότητα να γνωρίσουμε τον τρόπο διαβίωσης, τις συνήθειες, τα ήθη και έθιμα, την τοπική κουλτούρα, τη γλώσσα και το εκπαιδευτικό σύστημα της γειτονικής χώρας.

Στη συνάντηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών στην Τουρκία η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε στοιχεία για την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στα Βαλκάνια, ώστε να επισημανθούν οι ολέθριες συνέπειές του  στη βαλκανική χερσόνησο.Κατά τη διάρκεια του  «Μεγάλου Πόλεμου» εκατομμύρια άνδρες έχασαν τη ζωή τους στα χαρακώματα του Δυτικού Μετώπου. Στα Βαλκάνια όμως ο πόλεμος δεν διεξήχθη στα χαρακώματα, αλλά σάρωσε τα σπίτια και τα χωριά, χωρίς να αφήσει αλώβητο κανένα κομμάτι της ζωής των ανθρώπων.  «Από άποψη στρατηγικής, στα Βαλκάνια βρίσκεται το σημείο-κλειδί του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», λέει ο Mischa Glenny. «Στα Βαλκάνια χύθηκε πολύ αίμα. Κι όμως ελάχιστες καταγραφές έχουμε». Στη Γερμανία και τη Γαλλία χάθηκε περίπου το 4% του πληθυσμού, αλλά στα Βαλκάνια το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο ? τρομακτικά υψηλότερο. Αθώοι χωρικοί απαγχονίστηκαν σε αντίποινα για τις δράσεις ανταρτών. Πόλεις ολόκληρες ερήμωσαν και οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν με τη βία για καταναγκαστική εργασία. Εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζώθηκαν ή θανατώθηκαν. Εκατομμύρια πέθαναν από υποσιτισμό και επιδημίες, βρέθηκαν δίχως πατρίδα ή ορφάνεψαν.

(Πηγή: http://www.goethe.de/ins/gr/lp/prj/eri/wap/enindex.htm)

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *