Μεσογειακή διατροφή και υγεία

Το σχολικό έτος 2022-2023 υλοποιήθηκε το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων  Αγωγής Υγείας «Μεσογειακή διατροφή και υγεία», ενταγμένο στη θεματολογία «Διατροφική Αγωγή – Υγιεινή διατροφή».

Κατά την διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν και να γνωρίσουν σε βάθος την έννοια της μεσογειακής διατροφής.  Γνώρισαν τις τροφές που αποτελούν την διατροφική πυραμίδα, τη διατροφική τους αξία και τη συχνότητα κατανάλωσής τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους αποτυπώνονται στην παρακάτω παρουσίαση

https://online.flippingbook.com/view/177330566/

Μοντελοποίησαν την διατροφική πυραμίδα με διατροφικά προϊόντα, κάποια εκ των οποίων τα δημιούργησαν με 3d printing

Μοίρασαν ερωτηματολόγιο στους συμμαθητές τους και διερεύνησαν τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων. Από τις απαντήσεις  προκύπτει ότι σημαντικό μέρος των μαθητών δεν τηρεί τους κανόνες της υγιεινής διατροφής, απαραίτητες για την σωματική και πνευματική ανάπτυξη των νέων.

https://drive.google.com/file/d/1Ej2_l8Fm_mKuao3QhzI5ezXsb6OWwS8z/view?usp=sharing

Η ψυχολόγος του σχολείου κ. Γούτσικα συνομίλησε με τους μαθητές της ομάδας του προγράμματος σχετικά με την ψυχολογική διάσταση της διατροφής, τις διατροφικές διαταραχές και την εικόνα του σώματος.

Οι μαθητές συνέλεξαν πληροφορίες από ηλικιωμένα άτομα του οικογενειακού τους περίγυρου για το παραδοσιακό πρωινό των αγροτικών οικογενειών της Λήμνου σε παλαιότερες εποχές  το οποίο βασιζόταν σε αγνά τοπικά προϊόντα Λήμνου.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να ευαισθητοποιηθούν για την επίδραση της τροφής που λαμβάνουμε στην υγεία μας (σωματική, πνευματική, ψυχολογική) και να υιοθετήσουν πρακτικές αποφυγής κακών διατροφικών συνηθειών.