H τεχνολογία στην εποχή των ANZAC στη Λήμνο

Το σχολικό έτος 2022-2023 υλοποιήθηκε το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων  πολιτιστικών θεμάτων «Η τεχνολογία στην εποχή των ΑΝΖΑC στη Λήμνο», ενταγμένο στη θεματολογία «Τοπική ιστορία – Ιστορία και πολιτισμός».

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της τοπικής ιστορίας της Λήμνου, είναι η περίοδος του Α Παγκοσμίου Πολέμου και ιδιαίτερα το χρονικό διάστημα που στο νησί εγκαταστάθηκαν τα στρατεύματα των Συμμάχων κατά την προετοιμασία αλλά και κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους στην Καλλίπολη (1915-1916). Με την εμπλοκή τους στο παρόν πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία

  • να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία του τόπου τους πραγματοποιώντας επισκέψεις σε χώρους ιστορικής σημασίας
  • να εντοπίσουν, να επιλέξουν, να αξιολογήσουν και να αξιοποιήσουν τις κατάλληλες πηγές πληροφόρησης (διαδίκτυο, βιβλία)
  • να ενεργοποιηθούν δυναμικά και να μοντελοποιήσουν τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής εκείνης
  • να γνωρίσουν τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής της εποχής εκείνης, επικεντρωμένοι ιδιαίτερα στις αλλαγές και στις εξελίξεις που επήλθαν στον τεχνολογικό τομέα
  • να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες, να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του έργου τους.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος ξεκίνησαν με επισκέψεις στα Συμμαχικά Νεκροταφεία του Πορτιανού και του Μούδρου. Η μετακίνηση των μαθητών έγινε δωρεάν, με χρηματοδότηση του Συλλόγου  «Φίλοι των Anzac από την Λήμνο» ( The Lemnos ‘ Friends of Anzac). Η ξενάγηση στους ιστορικούς χώρους έγινε από την αντιπρόεδρο του Συλλόγου, φιλόλογο του ΓΕΛ Μούδρου,  κ. Θεοδώρα Λυμπέρη ενώ ο  κ. Iωαννίδης πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πορτιανού μας υποδέχτηκε στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Πορτιανού και μας παρείχε χρήσιμες πληροφορίες.\

Ακολούθησε άλλη μία περιήγηση στο λιμάνι του Μούδρου, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις της περιόδου εκείνης. Οι μαθητές προσπάθησαν να κατανοήσουν τον φυσικό και δομημένο χώρο, συγκρίνοντας φωτογραφίες της εποχής εκείνης με το σημερινό τοπίο.

   

Στην αναζήτηση πληροφοριών  για τα γεγονότα της εποχής εκείνης, πολύτιμος βοηθός μας ήταν το βιβλίο του Αριστείδη Ι. Τσοτρούδη «Η εκστρατεία της Καλλίπολης, Λήμνος και ANZAC».Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και συγκέντρωσαν φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα από την Λήμνο του 1915. Κύριες πηγές ήταν το Αυστραλιανό Πολεμικό Μουσείο (Australian War Memorial) και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Νέας Ζηλανδίας (National Library of New Zealand).

Τέλος, μοντελοποιήσαμε κατασκευές που αναπαριστούν τεχνολογικές εφευρέσεις της εποχής εκείνης όπως είναι διάταξη για εκπομπή και λήψη σημάτων Morse και το περισκόπιο.