Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά – συνεργασία με MedINA

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023  το σχολείο μας συνεργάστηκε με το  Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο  (MedINA) και ο εκπρόσωπός του λαογράφος και φιλόλογος κ. Ραφαήλ Γιαννέλης πραγματοποίησε μια σειρά από παρουσιάσεις και βιωματικές δράσεις με τους μαθητές του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος με στόχο της ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λήμνου.

Οι παρουσιάσεις αφορούσαν  θέματα που απορρέουν από τον παραδοσιακό τρόπο διαβίωσης των αγροτών και τον κτηνοτρόφων της Λήμνου, που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Ο κ. Γιαννέλης επικεντρώθηκε στην έννοια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς έτσι ώστε οι μαθητές να αντιληφθούν τη σημασία της. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στο Εθνικό Ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς όπου το νησί της Λήμνου βρίσκεται σε σημαντική θέση με το μελίχλωρο τυρί και τις μάντρες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές και για τα γεωργικά έθιμα της Λήμνου τα οποία ανέλυσε πολύ παραστατικά ο κ. Γιαννέλης. Οι μαθητές του τομέα γεωπονίας συμμετείχαν ενεργά στη δράση αναφέροντας και οι ίδιοι τα έθιμα που γνωρίζουν.

Στις 03/05/2023  οι μαθητές είχαν την ευκαιρία στα πλαίσια του προγράμματος για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά που οργανώνει το MedINA (Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο)και ο συνεργάτης του κ,Ραφαήλ Γιαννέλης να πάρουν μέρος σε μία ακόμη σημαντική δράση. Αρχικά περιηγήθηκαν στην περιοχή με σκοπό να γνωρίσουν τα φυτά του τόπου μας, τη βιοποικιλότητα και τις τοπικές καλλιέργειες. Στη συνέχεια με την καθοδήγηση του κ. Ραφαήλ Γιαννέλη μυήθηκαν στην παραδοσιακή τεχνική της πλέξης τυρβολιών. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό και συμμετείχαν ενεργά στη δράση. Μέσα από τις δράσεις αυτές οι μαθητές γνωρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους , ανακαλύπτουν τη σπουδαιότητα της με σκοπό να την αξιοποιήσουν για την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης.