Εξετάσεις πιστοποίησης αποφοίτων μεταλυκειακού έτους Μαθητείας

Ο θεσμός του «Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ., ξεκίνησε στα επαγγελματικά λύκεια  της Λήμνου τον Οκτώβριο του 2017. Η Α’ φάση  που περιείχε  9 μήνες πρακτικής άσκησης σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς  και θεωρητικής κατάρτισης υλοποιήθηκε με επιτυχία. Το χρονικό διάστημα από 4 έως 12 Φεβρουαρίου 2019 υλοποιήθηκε 35ωρο προπαρασκευαστικό πρόγραμμα μαθητείας, προκειμένου οι απόφοιτοι μεταλυκειακού έτους- τάξη μαθητείας να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις πιστοποίησης που διοργανώνει ο ΕΟΠΠΕΠ(Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), ώστε να οδηγηθούν  στη λήψη Πτυχίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης αντίστοιχης ειδικότητας Επιπέδου 5 με βάση  το Εθνικό και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.

Ως Εξεταστικό Κέντρο Πιστοποίησης στη Λήμνο ορίσθηκε το ΕΠΑ.Λ. Μούδρου, δίνοντας τη δυνατότητα σε 17 απόφοιτους (πολίτες και στρατιώτες) όχι μόνο μόνιμους κατοίκους του νησιού, να εξετασθούν χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν εκτός και άρα να επιβαρυνθούν οικονομικά με έξοδα μεταφοράς και διαμονής σε άλλο μέρος.

Οι εξετάσεις πιστοποίησης  θα διεξαχθούν την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 στις εγκαταστάσεις του Επαγγελματικού Λυκείου Μούδρου. Περιλαμβάνουν θεωρητικό και πρακτικό μέρος σε αντιστοιχία με τα προγράμματα σπουδών της κάθε ειδικότητας.

Οι ειδικότητες του Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. για τις οποίες θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις πιστοποίησης στο ΕΠΑΛ. Μούδρου είναι οι παρακάτω:

  • Τεχνικός Οχημάτων
  • Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
  • Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
  • Υπάλληλος διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών
  • Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
  • Τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής

Το γεγονός αυτό  είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον τόπο μας, εφόσον δίνει την ευκαιρία σε νέα άτομα με την πιστοποίηση,  να αναβαθμίσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα κάνοντάς τα  ισότιμα με τα αντίστοιχα των ΙΕΚ (φοίτηση 4 εξαμήνων),  αλλά και πριμοδοτώντας τους με 150 μόρια σε επικείμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Αξίζει, λοιπόν, στον καινοτόμο  θεσμό της Μαθητείας να υποστηριχθεί και να προωθηθεί σθεναρά  από εκπαιδευτικούς και τοπικούς φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) για να συνεχιστεί να δίνεται η  ευκαιρία στα παιδιά της ακριτικής Λήμνου  να  καταρτίζονται και να ενεργοποιούνται επαγγελματικά στον τόπο τους!!!

 

Ο Διευθυντής του ΕΠΑ.Λ. Μούδρου

ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ